Tweede Pfizer vaccinatie na eerste AstraZeneca vaccinatie

Tweede Pfizer vaccinatie na eerste AstraZeneca vaccinatie

Mensen die één prik van AstraZeneca hebben gehad, krijgen de keuze of zij voor de tweede prik weer AstraZeneca willen of het vaccin van Pfizer. Zo heeft de minister van VWS besloten. Mensen die de voorkeur geven aan een tweede prik met Pfizer, kunnen vanaf 16 juli de GGD bellen om een afspraak te plannen. Die kunnen dan op zijn vroegst eind juli plaatsvinden.

Alle anderen kunnen de geplande afspraak voor vaccinatie door de huisarts gewoon laten staan.

De 2e vaccinatieronde met AstraZeneca as dinsdag 13 juli bij ons in de praktijk gaat dus gewoon door.

 

Lees hieronder meer informatie van de Rijksoverheid:

Ik heb één prik gehad met AstraZeneca. Kan ik nu kiezen om mijn 2e prik te krijgen met een ander vaccin?

Na een eerste prik met AstraZenca, mag u een tweede prik halen van BioNTech/Pfizer. U kunt hiervoor  per vrijdag 16 juli een afspraak maken bij de GGD. Twee prikken met het AstraZenca-vaccin blijft goede bescherming bieden tegen het coronavirus. Voor mensen die de komende dagen een tweede vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin hebben staan, blijft het advies die te nemen. U bent dan het snelst optimaal beschermd.

Als mensen willen afzien van hun afspraak voor het AstraZeneca-vaccin is het verzoek de huisarts per mail te laten weten dat men geen gebruik wenst te maken van de tweede vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin.

Advies Gezondheidsraad combineren twee verschilende vaccins

Maandag 5 juli 2021 heeft de Gezondheidsraad positief geadviseerd over heterologe vaccinatie. Dat gaat over het kunnen combineren van twee verschillende vaccins. In dit geval over de mogelijkheid om na een eerste vaccinatie met AstraZeneca, een tweede prik te kunnen halen met het vaccin van BioNTech/Pfizer.

Het advies van de Gezondheidsraad komt uit een groot onderzoek in het Verenigd Koninkrijk. 400 mensen van gemiddeld 58 jaar oud kregen twee vaccins met een interval van vier weken. Hierin zijn de combinaties AstraZeneca – BioNTech/Pfizer en andersom meegenomen. Daarnaast is er ook gekeken naar een aantal observationele studies, waarbij vooral is gekeken naar de combinatie AstraZeneca gevolgd door BioNTech/Pfizer.

Twee prikken met AstraZenca blijft goede bescherming bieden

Twee prikken met het vaccin van AstraZeneca biedt zeer goede bescherming. Uit de klinische studies en de praktijk is bekend dat de immuunrespons die het vaccin van AstraZeneca opwekt, goede tot zeer goede bescherming biedt tegen (ernstige) ziekte en sterfte door het coronavirus. Voor mensen die de komende dagen een tweede vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin hebben staan, blijft het advies die te nemen. U bent dan het snelst optimaal beschermd.

Effectiviteit combinatie AstraZenca – BioNtech/Pfizer

Onderzoeksresultaten laten zien dat hoge antistofniveaus worden bereikt met de combinatie AstraZeneca-BioNTech/Pfizer. Op basis hiervan wordt een zeer goede bescherming tegen infecties en ziekte verwacht.

Bijwerkingen combinatie AstraZenca – BioNtech/Pfizer

De combinatie kan meer bijwerkingen geven, zoals:

  • koorts;
  • rillingen;
  • spierpijn.


Translate »
Call Now Button