COVID herhaalprik najaar 2022

COVID herhaalprik najaar 2022

Iedereen van 12 jaar en ouder kan in het najaar een herhaalprik tegen corona krijgen met vernieuwde vaccins. Mensen met een hoger risico om ernstig ziek te worden door corona en zorgmedewerkers met patiënten- of cliëntencontact zijn als eerste aan de beurt. Zij krijgen vanaf 13 september 2022 een uitnodiging. Vanaf 19 september 2022 kunnen zij op afspraak bij de GGD’en terecht voor de herhaalprik. Hierna kan iedereen vanaf 12 jaar die dat wil uit voorzorg een herhaalprik krijgen. Dit kan helpen om een opleving van het coronavirus tegen te gaan.

 

Herhaalprik beschermt bij opleving van het coronavirus

In het najaar en in de winter kan het coronavirus opleven. Hoe meer mensen de herhaalprik halen, hoe beter een opleving van het coronavirus kan worden afgeremd.

De herhaalprik tegen corona kan:

  • beschermen tegen ernstige ziekte, ziekenhuisopname of overlijden als gevolg van corona;
  • helpen voorkomen dat de zorg het te druk krijgt; en
  • helpen om onder andere bedrijven, horeca en sportscholen open te houden doordat minder mensen ziek worden.

 

Herhaalprik met vernieuwde vaccins

De herhaalprik in het najaar wordt gegeven met vernieuwde mRNA vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna. Deze beschermen tegen meer varianten van het coronavirus, zoals de omikronvariant.  Iedereen vanaf 12 jaar kan de herhaalprik met de vernieuwde vaccins halen als zij daarvoor aan de beurt zijn. Dit kan 3 maanden na de laatste coronaprik of coronabesmetting. Om de herhaalprik te kunnen halen moet de basisserie van de coronavaccinatie zijn afgerond.

 

Volgorde vaccinatie vanaf 19 september

Mensen met een hoger risico om ziek te worden en zorgmedewerkers met patiënten- of cliëntencontact worden vanaf 13 september als eerste uitgenodigd. U ontvangt een uitnodigingsbrief voor de herhaalprik.

 

Mensen met een hoger risico om ziek te worden zijn:

  • mensen vanaf 60 jaar (deze groep ontvangt een uitnodiging vanuit de overheid);
  • mensen vanaf 12 jaar tot en met 59 jaar die jaarlijks worden uitgenodigd voor de griepprik (deze groep is bij de huisarts bekend en ontvangt via de huisarts een uitnodiging. Naar verwachting in de week van 3 oktober);
  • bewoners van zorginstellingen (deze groep wordt door de instelling zelf gevaccineerd);
  • mensen met het syndroom van Down;
  • zwangeren (deze groep ontvangt waarschijnlijk via de verloskundige een uitnodiging);
  • patiënten met een immuunstoornis, of die bijvoorbeeld chemotherapie krijgen (deze groep ontvangt waarschijnlijk via de specialist een uitnodiging).

 

Herhaalprik voor iedereen van 12 jaar en ouder

Daarna kan iedereen van 12 jaar en ouder een herhaalprik halen. Wanneer u aan de beurt bent voor een herhaalprik kunt u deze vanaf 3 maanden na uw laatste coronaprik of coronabesmetting halen.

 

Als u niet naar de priklocatie kunt gaan

Heeft u een uitnodiging ontvangen voor de herhaalprik en kunt u niet zelf naar de priklocatie van de GGD komen? Dan kunt u in overleg met uw huisarts de prik thuis krijgen.

Ondanks dat voor de huisartsen geen taak meer is weggelegd in de organisatie en uitvoering van de COVID vaccinaties, zullen wij ons wederom beschikbaar stellen om de meest kwetsbaren (de niet mobiele patiënten) aan huis te vaccineren.

De datum voor deze vaccinatie aan huis wordt telefonisch aan u bekend gemaakt. Mocht u tot deze groep behoren (niet mobiele patiënten) en denkt u dat dat NIET bij ons bekend is, neem dan contact met ons op.Translate »
Call Now Button